FAQ - 15 vanligaste frågorna

Hälsodeklarationen skickas till dig som en länk via sms i din bokningsbekräftelse. Om du inte har bank-id går det bra att komma till kliniken 10 min innan din bokade tid och fylla i hälsodeklarationen på papper här hos oss, säg då till i receptionen.  

Svar: Du kan lämna dina blodprover på ett laboratorium som är anslutet till karolinska. Du kan hitta din närmaste provtagningscentral här, klicka på länken. https://www.karolinska.se/for-patienter/karolinska-universitetslaboratoriet/alla-provtagningsenheter-a-o/

Du kan besöka ett apotek, boka tid hos din vårdcentral eller ringa till oss för att komma och ta ett blodtryck hos oss på CK Klinikerna – Kirurgi.

Microlax används för rengöring av ändtarmen före undersökning. Det ska tas ca 2 timmar före ditt besök. Du för upp 2 microlax i ändtarmen, ta båda direkt efter varandra och kniper ca 5 min. Läs igenom bipacksedeln som finns med när du köper microlax på ditt apotek. 

För att använda microlax :

  • Dra av hylsan och vrid av förslutningen på toppen av flaskans pip. Smörj pipen med vaselin eller genom att pressa ut några droppar microlax.
  • Lägg dig på vänster sida med det vänstra benet utsträckt och det högra benet böjt framåt för att få balans. För försiktigt in pipen i ändtarmen och pressa sedan långsamt ut lösningen. Om vätskan inte kan pressas ut ur flaskan kan det bero på att pipen ligger emot något. Försök då ändra pipens riktning. Fortsätt att hålla flaskan sammanpressad medan du drar ut pipen, för att förhindra att vätskan åker tillbaka in i flaskan. 
  • Gör sedan samma procedur direkt efter med flaska nummer två.
  • Ligg kvar och försök att hålla kvar lösningen i tarmen ca 5 minuter, så att lösningen hinner verka. Besök sedan toaletten.

Efter din operation kommer kirurgen att ge dig både muntlig och skriftlig information om när du ska ta ut dina stygn. Det vanligaste är mellan 7-14 dagar, kirurgen informerar dig muntligt och på papper om de ska tas bort hos oss eller hos distriktssköterskan på din vårdcentral.

Läkaren provar ringa dig 2 gånger. Om du inte kan svara får du kontakta oss för att boka en ny telefontid på telefonnummer 08-400 140 30. Observera att ny telefontid bokas oftast en annan dag.

Du får äta och dricka som vanligt. Om du inte har en planerad operation. Har du en planerad operation måste du fasta, du kommer att veta att du har en planerad operation då vi meddelar dig om det.

Vi försöker se till att du ska få din operation så snart som möjligt. Vi skickar en operationstid till dig via sms och brev när du har blivit inplanerad för operation. Kan du inte den tiden, vänligen ring till oss snarast på 08-40014030. 

Vi är en klinik som arbetar på uppdrag av Region Stockholm, Region Uppsala, Region Norrbotten, Region Västernorrland och Region Östergötland och det mesta av vården är landstingsfinansierad, alltså gäller ditt frikort om du har ett. Annars kostar ett nytt besök med remiss 250kr-300kr. Under fliken behandlingar på vår hemsida kan du se vilka typer av undersökningar och operationer vi utför. 

Under respektive ingrepp framgår det om du behöver remiss eller inte. Finns inget behov av remiss så kan du skriva en egenvårdsremiss till oss, vi kommer då kontakta dig och kalla dig till oss.

De ingrepp som man kan skriva egenremiss för är bråck, koloskopi, galla, vasektomi, gastric by pass, gastric sleeve, bröstförminskning, bukplastik resterande ingrepp som vi utför behöver du en remiss från din vårdcentral eller specialistklinik.

Vi finns på Kanholmsvägen 51 i Saltsjö Boo. Om du tar bil finns det parkering där du kan stå 3 timmar med p-skiva. Om du åker kollektivtrafik kan du besöka https://sl.se/ för att planera din resa hit. Hållplatsen du kliver av på heter Orminge Centrum.

Viktigt att notera är att vår gata har bytt namn, vissa gamla GPS:er visar att Kanholmsvägen 51 ligger vid en bilfirma. Då behöver ni antingen byta GPS eller välja Edövägen 2. 

Du kan logga in på www.1177.se för att se om det är så att du har frikort, då skickas ingen faktura för ditt besök om det är så att det du varit här för är vård som är landstingsfinansierad. Har du inte frikort ringer du till oss på telefonnummer 08-40014030 så kan vi skicka hem din faktura. 

Logga in på Zymego.se för att få erbjudanden om avbokade tider. 

Dygnet runt på Zymego.se. Du kan även avboka dygnet runt via telefonsvarare.  

Ta inte läkemedel som ökar risken för blödning under de 10 sista dagarna före operationen.  
ASA-klassen: t.ex. Trombyl, Albyl, Acetylsalicylsyra
NSAID-klassen: t.ex. Ipren, Voltaren, Diklofenak  
Om du tar andra läkemedel regelbundet som skall undvikas inför operationen meddelar narkosläkaren dig det.    
 
Avstå från hälsopreparat och naturläkemedel som innehåller Omega-fettsyror eller Vitamin E de sista 10 dagarna före operationen. Dessa preparat gör att du blöder lättare.   
 
Avstå nikotin i alla former. Cigaretter, snus, nikotintuggummi, nikotinplåster och e-cigaretter får inte användas från en vecka före operationen till sex veckor efter operationen. Nikotin drar ihop blodkärlen vilket försämrar sårläkningen. Det ger både fula ärr och en ökad risk för allvarliga komplikationer som infektioner och spruckna sår.    
 
Duscha hela kroppen noggrant, tvätta dig med descutan (köpes på apoteket) kvällen innan operationen, du får använda dina egna produkter. Bädda med rena sängkläder inför sista natten hemma. Duscha hemma på morgonen med descutan på operationsdagen och ta på dig rena kläder.  
 
Steriltvätt sker alltid i operationssalen men du måste vara ren. God hygien är en avgörande faktor för en bra läkning. Använd inte smink, hudkräm, deodorant eller parfym och lämna dina smycken hemma. Ta ut linser, piercingar, löshår och ta bort lösnaglar och nagellack.   
 
Fasta – åtta timmar innan din operation får du inte äta någonting. Du får dricka klar vätska fram till fyra timmar före din operation. Klara vätskor är vatten, kaffe, te och saft (OBS INGEN MJÖLJK) som du kan se igenom, inget trögflytande. Om du inte fastat kan vi inte genomföra din operation i narkos. 
 
Det är mycket viktigt att följa dessa instruktioner. Om du inte gjort det kan vi behöva skjuta upp din operationstid vilket medför ökade kostnader för dig.