Vad du kan förvänta dig

Oavsett om du väljer gastric bypass eller gastric sleeve-operation är det viktigt att förstå de förväntade resultaten. Genomsnittlig viktnedgång efter sådana ingrepp är ungefär 80 % av din övervikt. Det innebär att vissa patienter når normalvikt enligt BMI-skalan, medan andra uppnår en mindre viktnedgång. Det är viktigt att komma ihåg att en större viktnedgång inte alltid är synonymt med bättre hälsa. Individer reagerar olika på operationerna, och det är avgörande att du når en hälsosam och balanserad syn på din vikt.

När du överväger en gastric bypass- eller gastric sleeve-operation, kommer du kunna diskutera dina mål och förväntningar med oss på CK Klinikerna Kirurgi. Vi kommer ge dig råd och vägledning baserat på din specifika situation. Viktminskning är ett viktigt mål, men det är också viktigt att fokusera på din övergripande hälsa och välbefinnande. Varje individ är unik, och din vårdplan bör anpassas efter dina behov och mål för att uppnå ett hållbart och harmoniskt resultat.

Gastric by pass

Gastric Bypass

Gastric bypass-operationen är en medicinsk ingrepp som används för att behandla övervikt och fetma. Under denna operation skapar kirurgen en ändring i matsmältningssystemet genom att koppla bort en betydande del av magsäcken och en del av tunntarmen. Det är viktigt att notera att inga permanenta borttagningar görs. Istället skapas en liten ficka från den ursprungliga magsäcken, och den återstående delen av tunntarmen kopplas till den nya magsäcksfickan.

Här är några nyckeleffekter av gastric bypass-operationen som är värda att notera:

 1. Långvarig Mättnadskänsla: Efter en gastric bypass-operation upplever patienter ofta en tidig och långvarig känsla av mättnad. Detta uppstår på grund av förändringarna i magsäckens storlek och ändringarna i matsmältningssystemet.
 2. Små, Regelbundna Måltider: Eftersom maten inte smälts fullständigt i magsäcken och näringsupptaget är begränsat, krävs små och regelbundna måltider för att tillgodose kroppens näringsbehov.
 3. Viktminskning med Långvarig Effekt: Viktnedgången som uppnås genom gastric bypass-operationen är oftast varaktig och kan vara avsevärd.
 4. Förbättrad Hälsa: Denna procedur kan bidra till att minska eller helt eliminera fetmarelaterade hälsoproblem, inklusive diabetes typ 2, högt blodtryck, höga blodfetter, hjärt- och kärlsjukdomar, sömnapné, depression och ledvärk. Andra hälsoproblem som reflux, polycystiskt ovariesyndrom, migrän, astma och inkontinens kan också förbättras hos de flesta som genomgår gastric bypass.
 5. Minskat Behov av Medicin: Eftersom vikten minskar och hälsan förbättras, är det vanligt att patienter kan minska eller sluta med de mediciner som tidigare användes för att hantera fetmarelaterade sjukdomar.

Om du är intresserad av att diskutera gastric bypass eller boka en konsultation med erfarna kirurger, kan du besöka CK Klinikerna Kirurgis hemsida. Där hittar du ytterligare information om våra tjänster och hur du kan kontakta oss för att boka tid. Gastric bypass är en beprövad och effektiv metod för att hantera övervikt och fetma, och våra duktiga kirurger på CK Klinikerna Kirurgi är här för att stödja dig på din väg mot en hälsosammare livsstil.

Före operationen

Steg för Steg mot din Viktoperation hos CK Klinikerna Kirurgi

Steg 1 – Första Kontakten

Det första steget mot din viktoperation är att ta kontakt med oss på CK Klinikerna Kirurgi. Vi uppmuntrar dig att först ta dig tid att läsa igenom informationen på vår hemsida. Därefter kan du enkelt nå oss via telefon eller använda kontaktformuläret här på hemsidan. För att överväga en viktoperation måste du uppfylla vissa kriterier. Du bör vara över 20 år, ha ett BMI över 30 och ha en lång historia av övervikt och fetma som traditionella viktminskningsmetoder inte har kunnat lösa.

Under det första steget kommer du att ha samtal med våra sjuksköterskor och dietister. Om du kvalificerar dig för ytterligare utvärdering behöver du lämna in följande:

 • Blodtryck, puls och EKG-resultat.
 • Blodprover.
 • En hälsodeklaration.
 • Mätningar av längd, vikt och midjemått.

Steg 2 – Kirurgisk Bedömning

Nästa steg innebär ett samtal med en av våra kirurger, antingen personligen på vår klinik eller via telefon/videosamtal. Under detta samtal kommer du och kirurgen att gå igenom exakt vad en operation innebär, inklusive de förändringar i livsstilen som krävs efteråt. Kirurgen kommer också att informera dig om de olika operationsmetoder vi erbjuder. Vi strävar efter att du ska känna dig välinformerad och trygg genom hela processen.

Steg 3 – Bedömning för Narkos

I nästa steg kommer vår narkosläkare att utvärdera din hälsosituation och bedöma om du är lämplig för en överviktsoperation med minimala risker i förhållande till de fördelar som kirurgin kan ge.

Steg 4 – Boka Operationsdatum

När du har blivit godkänd av de tidigare stegen kommer vår operationskoordinator att kontakta dig för att bestämma ett lämpligt datum för din operation.

Viktiga Förberedelser inför Operationen

Du kommer att få skriftlig information skickad till dig inför operationen på CK Klinikerna Kirurgi. Det är av stor vikt att du noggrant går igenom allt material som vi skickar till dig. Om det är något som du inte förstår eller som är oklart, är det mycket viktigt att du kontaktar oss i god tid så att vi kan hjälpa dig.

För att underlätta operationen och minimera riskerna kan det vara nödvändigt att gå ner i vikt innan operationen. Syftet är att minska storleken på levern och mängden fett runt de inre organen i buken. Du kan behöva starta en lågkaloridiet några veckor före operationen, beroende på ditt nuvarande BMI.

Om du är rökare måste du sluta senast fyra veckor före operationsdagen. Att sluta röka har positiva hälsoeffekter före, under och efter operationen, inklusive minskad risk för komplikationer, bättre läkning av sår och förbättrad hälsa överlag. Berätta för din läkare om du behöver stöd och hjälp med att sluta röka.

Kostråd inför och efter din överviktsoperation

Innan och efter din överviktsoperation kommer vår kostrådgivare att spela en viktig roll i din resa mot en hälsosammare livsstil. De kommer att ge dig råd om kost och näring både före och efter operationen.

Operationsdagen

På operationsdagen kommer du att ankomma till vår klinik cirka 2-3 timmar innan din operation. Detta ger oss tid att förbereda dig och för att du ska hinna ha samtal med både kirurgen och narkosläkaren så att du känner dig trygg och säker inför din operation.

En gastric-bypass operation tar normalt sett cirka 1 timme. Efter operationen kommer du att övervakas på vårt uppvakningsavdelning under dagen och på eftermiddag/kväll då du flyttas till ett övernattningsrum som är direkt anslutet till uppvakningsavdelningen.

Dag 2 

Under den andra dagen kommer du att träffa vår kostrådgivare och även ha möjlighet att ta en promenad utomhus. Du kommer att skrivas ut  under dagen och vara redo att åka hem under förmiddagen.

 

Vi ser fram emot att följa din resa mot en hälsosammare framtid på CK Klinikerna Kirurgi

Efter operationen

Efter Gastric Bypass-operationen

När du har genomgått din gastric bypass-operation kommer du att vakna upp på vår uppvakningsavdelning och sedan flyttas till ett av våra bekväma patientrum. Din vistelse hos oss varar i två dagar, och under hela den tiden kommer du att övervakas noggrant av vårt erfarna vårdteam.

Sjukskrivning och Återhämtning

Vi rekommenderar att du är sjukskriven i fyra veckor efter operationen. Detta ger dig tid att vänja dig vid din ”nya” magsäck och återhämta dig ordentligt. Det är viktigt att du planerar för att få i dig tillräckligt med vätska och måltider samt att följa våra rekommendationer för fysisk aktivitet under denna period.

Långsiktig Support

Vi följer upp med dig i upp till två år efter operationen genom ett strukturerat program som du får med dig när du lämnar kliniken. Detta program är utformat för att stödja din viktminskningsresa och se till att du når dina mål för en hälsosammare livsstil.

Kostråd Efter Överviktsoperationen

Efter din gastric bypass-operation är det viktigt att följa våra kostråd för att säkerställa en smidig övergång till din nya livsstil. Här är några råd från vår kostrådgivare vecka för vecka:

Flytande kost efter överviktsoperation (Vecka 1-2): Under de första två veckorna efter operationen bör du konsumera enbart flytande kost. Konsistensen bör vara slät utan bitar, och maten bör inte vara för tjock eller trögflytande. Använd en mixer för att göra soppor och smoothies.

Mjuk mat efter överviktsoperation (Vecka 3-4): Efter den flytande kosten kan du övergå till mjuk och mosad mat. Konsistensen bör fortfarande vara slät och utan bitar, men lite fastare än den flytande kosten. Du kan mixa helt kött med lite vätska till en slät konsistens. Mjuka livsmedel som redan är anpassade till konsistensen är också bra att äta.

Introduktion av fast mat (Vecka 5): Nu är det dags att börja försiktigt introducera fast mat i din diet. Börja med lätt tuggad mat och kom ihåg att tugga ordentligt. Var försiktig med vissa trådiga eller klibbiga livsmedel, som rabarber eller pasta, och vänta med att introducera dem.

Vitaminrekommendationer för överviktsopererade

För att säkerställa din hälsa på lång sikt rekommenderar vi att du följer vitaminrekommendationerna för överviktsopererade. Dessa riktlinjer, baserade på forskning och utarbetade av Scandinavian Obesity Surgery Registry (SOREG), inkluderar följande tillskott:

 • Järn (45-60 mg/dag)
 • Vitamin B12 (cyanokobolamin 350 mikrogram/dag)
 • D-vitamin (800 enheter) tillsammans med kalcium (>500 mg, helst i citratform)
 • Folat (400 mikrogram/dag)
 • Tiamin (1,1 mg/dag för kvinnor, 1,4 mg/dag för män)
 • Zink (9 mg/dag)

Vitaminer kommer att vara en del av ditt dagliga liv framöver, så se till att ha dem lättillgängliga på ett bekvämt ställe i ditt hem.

Vad händer om jag inte tar mina vitaminer?

Att inte ta dina vitaminer kan på kort sikt inte verka ha någon effekt, eftersom många patienter känner sig bättre än någonsin och tror att de inte behöver tillskott. Problemet är att vitaminbrister och dess symptom kan ta tid att utvecklas och kan vara mycket ospecifika. På lång sikt kan brist på vitaminer leda till allvarliga konsekvenser, inklusive benskörhet, anemi och nervpåverkan. Därför rekommenderas det starkt att du fortsätter att ta dina vitaminer under hela ditt liv efter operationen.

Möjliga Risker och Komplikationer

Även om risken för komplikationer är låg är det viktigt att vara medveten om de möjliga riskerna med en gastric bypass-operation:

 • Tarmvred: Eftersom operationen ändrar mag-tarmsystemet kan det finnas en risk för tarmvred. Denna risk är störst efter viktnedgång och när viktstabilitet har uppnåtts.
 • Sårinfektion: Infektionsrisken är generellt låg, särskilt vid titthålskirurgi, men om det skulle uppstå en infektion är den oftast mild och kan behandlas lokalt.
 • Blödningar: Blödningar under eller efter operationen kan behöva behandlas, och i sällsynta fall kan ytterligare kirurgiska ingrepp krävas.
 • Läckage: Läckage mellan magsäck och tarm är mycket ovanligt men allvarligt om det inträffar. Det kan leda till allvarlig sjukdom och kräver oftast ytterligare kirurgi.

Det är viktigt att diskutera eventuella frågor eller farhågor med din kirurg i samband med din bedömning inför operationen för att vara fullt förberedd inför din gastric bypass-operation.

Cookies

Nödvändiga Cookies
Alltid på

Dessa cookies är nödvändiga för att våra tjänster ska fungera, och går inte att stänga av. Det rör sig bl.a. om cookies som sparar dina val, din varukorg när du handlar eller annan data som behöver sparas mellan sidladdningar. Inga personuppgifter sparas.

Prestandacookies

Dessa cookies gör att vi kan mäta trafik och räkna besökare och få information om hur besökare använder vår webbplats. All information som samlas in genom dessa cookies är anonym. Om du inte tillåter dessa cookies fungerar inte tjänsten som det är tänkt.

cookies