Vad du kan förvänta dig

Efter Bukplastik: Vad du kan förvänta dig

Direkt efter din bukplastik kommer du att märka en påtaglig skillnad. Men det tar tid för den inre svullnaden att avta, för den inre läkningsvävnaden att mjukna och för huden att anpassa sig till de nya förhållandena. Den fullständiga effekten av din magens nya form kan vanligtvis inte bedömas förrän efter cirka ett halvår.

Ärrens mognad är en process som varierar från person till person och kan pågå i minst två år. Efter ett år har de flesta ärren bleknat betydligt. För att förhindra att ärr blir bredare med tiden, rekommenderas att man tejpbehandlar dem i minst sex månader. Resultatet av bukplastiken varierar mellan individer på grund av genetiska faktorer, hudens elasticitet, fett och bindvävsegenskaper.

Efter cirka 6-8 månader ingår alltid en slutkontroll efter din operation. Denna slutkontroll är en viktig del av vårt vetenskapliga grundade tillvägagångssätt och ger oss värdefull kunskap som hjälper inte bara dig utan även andra patienter i framtiden.

För att få en rättvis utvärdering av resultatet är det avgörande att du inte har gått upp i vikt efter operationen.

Till höger kan du se ett urval av före- och efterbilder som illustrerar resultatet av bukplastik.

Bukplastik

Bukplastik: Återställning av Kropssilhuetten

Bukplastik är ett kirurgiskt ingrepp som avlägsnar överskottshud och åtgärdar skador på bukväggen och bukmuskulaturen, ofta orsakade av graviditet, övervikt eller tidigare operationer. Under ingreppet separeras de övre mjuka vävnaderna från bukväggen upp till bröstkorgen, och naveln separeras från huden. Muskelväggens anatomi återställs, svagheter och bråck repareras, och huden stramas upp för att ta bort överflödig slapp hud.

Varför välja bukplastik?

Efter betydande viktnedgång eller graviditet kan det bildas överskottshud som inte går att återfå genom träning, eftersom huden har svårt att dra ihop sig. Denna situation, tillsammans med en försvagad bukmuskulatur, kan leda till dålig hållning, klädvalsbegränsningar, hudirritation och en framstående mage.

Liten och stor bukplastik

Det finns två huvudtyper av bukplastik: liten och stor. En liten bukplastik används när det endast krävs åtdragning under naveln. Vid en stor bukplastik, däremot, behandlas överskottet både över och under naveln, och naveln flyttas i processen.

Snittplacering

Vi strävar alltid efter att använda den kortaste snittmetoden som är tekniskt möjlig och som tar hänsyn till dina individuella förutsättningar och önskemål. Under vår konsultation kommer du att få information om den optimala metoden för dig.

För en minibukplastik används vanligtvis ett tvärgående snitt under underklädeskanten. Vid en T-plastik görs ett vertikalt snitt längs medelstället upp till bröstbenet och ett snitt under underklädeskanten. Vid en inverterad bukplastik placeras snittet i bröstvecket.

Det vanligaste snittet är ett tvärgående snitt under underklädeskanten kombinerat med ett snitt runt naveln. Eventuellt kan det tidigare navelsnittet försvinna när bukhuden sträcks ut, men om det finns begränsat hudöverskott hamnar det nya snittet längre ner på buken som ett kortare vertikalt ärr. Det blir även ett ärr runt naveln eftersom navelstjälken tas ut genom ett nytt hål i huden efter sträckningen.

Längden på det tvärgående snittet varierar beroende på omfattningen av hudöverskottet, särskilt på sidorna och baksidan av kroppen.

För att anpassa operationen efter dina önskemål och behov, rekommenderar vi att du bär dina favoritunderkläder på operationsdagen.

Själva operationen

Bukplastik utförs under narkos, vilket innebär att du kommer att vara sövd under hela proceduren. Vanligtvis tar ingreppet cirka 2-3 timmar att genomföra.

Före operationen

Bukplastik: Vad du bör veta innan din operation

Innan du genomgår en plastikkirurgisk operation, särskilt bukplastik, är en noggrann konsultation med en av våra kirurger av högsta vikt. Denna konsultation kan antingen äga rum online eller personligen, beroende på dina preferenser och möjligheter. Syftet med konsultationen är att diskutera dina önskemål och förväntningar så att du och kirurgen tillsammans kan komma överens om den bästa vägen mot det önskade resultatet. Vi lägger stor vikt vid att säkerställa att dina förväntningar är realistiska och möjliga att uppnå genom kirurgiska ingrepp.

För en bukplastik är det viktigt att du har nått den viktnivå du strävar efter att bibehålla.

Några saker att fundera över innan din konsultation inkluderar:

  1. Vilken del av magen vill du främst förändra?
  2. Är förbättring av baksidan av magen viktig för dig, eller är fokus endast på framsidan?
  3. Har du andra estetiska mål än att förändra buken?
  4. Vilken placering av snitten föredrar du?
  5. Hur ser du på ärrbildning?
  6. Vilken typ av hud har du – tjock eller tunn, elastisk eller mindre elastisk? Har du sträckmärken?

Efter konsultationen är det viktigt att vi erhåller följande information från dig:

  • Hälsodeklaration
  • Blodtrycksdata
  • Resultat av eventuella provtagningar

När dessa steg är avklarade kan vi boka din operationsdag. Inför operationen är det nödvändigt att du är utvilad och har noggrant läst den skriftliga informationen vi skickat till dig via e-post eller post. Denna information innehåller allt du behöver förbereda innan operationen (om du inte har mottagit den, vänligen kontakta oss snarast).

Operationsdagen innebär att du anländer till vår klinik cirka 1-2 timmar innan operationen. Detta ger oss tid att förbereda dig och för dig att ha samtal med både kirurgen och narkosläkaren, vilket bidrar till att du känner dig trygg och säker inför operationen.

En bukplastik tar vanligtvis mellan 2-3 timmar, beroende på omfattningen av ingreppet.

Efter operationen kommer du att stanna kvar på vår uppvakningsavdelning och om du önskar flyttas du över till ett eget patientrum fram till nästa morgon och vara redo att lämna kliniken mellan kl. 08.00-09.00. Under den första natten bör du undvika att stå upp (detta främjar det bästa resultatet). Dränage sätts in under operationen för att avlägsna eventuell sårvätska. Dessa dränage tas bort antingen innan du lämnar kliniken eller några dagar senare på din vårdcentral.

Det finns vissa omständigheter som kan utgöra hinder eller skäl för att avstå från bukplastik, inklusive diabetes, ökad risk för blodpropp, tidigare bukkirurgi med tvärsnittsärr och planerad graviditet. Det är viktigt att dessa faktorer diskuteras under din konsultation.

Efter operationen

Efter Din Bukplastik: Så Vårdar Du Dig Själv

När du har återvänt hem efter din bukplastikoperation är det viktigt att du följer läkarens ordinationer för medicinering. Smärtstillande medel bör tas enligt ordination och fördelas jämnt över dygnet. Det är av yttersta vikt att inte vänta tills smärtan är påtaglig, då lokalbedövningen från operationen brukar försvinna från kroppen inom 6-8 timmar. Om du inte tar de ordinerade smärtlindrande medlen regelbundet kan du uppleva smärtgenombrott som kan vara svåra att hantera. Sårtejpen bör förbli på plats fram till ditt återbesök, vilket vanligtvis sker efter ungefär en vecka.

Efter operationen är det nödvändigt att du inte ligger helt stilla i sängen. Du bör röra dig, men undvika att överanstränga dig eller svettas. Under de första 24 timmarna är det viktigt att du håller en lätt framåtlutad position både när du står och ligger för att undvika onödig belastning på buken och minska risken för att sträcka på operationsärret.

För att minimera risken för blodansamling sätts vanligtvis två dränage in under operationen. Dessa tas oftast bort innan du lämnar kliniken, men ibland kan det vara nödvändigt att behålla dem längre. I sådana fall tas dränagen bort på din vårdcentral eller på kliniken.

Duscha dagen efter din operation, men undvik att rikta duschen direkt mot operationsområdet och gnugga inte såren med tvål. Istället bör du låta rikligt med vatten rinna över området. Efter duschen bör du försiktigt badda området torrt med en ren handduk och låta sårtejpen lufttorka i cirka en timme innan du täcker över området med kläder. Under denna tid behöver du inte använda kompressionsplagget. För att säkerställa en god sårläkning är det av yttersta vikt att hålla området rent och torrt.

Det är normalt att känna ett tryck över magen och att det kan vara svårt att andas djupt de första dagarna efter operationen. Magen och underlivet kan kännas svullna, spända och ömma, men dessa symptom bör avta gradvis under de första veckorna. Den maximala svullnaden brukar nås omkring den tredje till fjärde dagen efter operationen. Hur snabbt du läker är individuellt, så det är viktigt att vara lyhörd för din kropps signaler och anpassa din aktivitet efter dem.

Du kommer att kunna börja promenera dagen efter operationen. Under den första månaden bör du undvika löpning, styrketräning för överkroppen och andra ansträngande aktiviteter. Hushållssysslor som dammsugning, krattning eller sopning bör också undvikas under den första månaden eftersom dessa aktiviteter kan öka svullnaden och öka trycket i buken, vilket kan skada bukväggen och orsaka blödningar.

En bra riktlinje är att inte lyfta något tyngre än ett mjölkpaket under den första månaden, men det är bra att promenera dagligen. Håll dig upprätt och undvik att luta dig framåt för att minimera risken för ryggbesvär. Efter en månad kan du gradvis återgå till normala aktiviteter och träning.

För att optimera ärrläkningen är det viktigt att använda kirurgtejp på ärren dygnet runt de första sex månaderna efter operationen. Att inte använda tejpen kan leda till att ärrbildningen blir bredare. Ingen kräm eller hudprodukt kan ersätta tejpen när det gäller ärrvård. Om du upplever rodnad och torrhet i samband med kirurgtejpen kan du överväga att byta till silikontejp, förutsatt att det inte finns sår i ärrområdet. Om du har små sår eller skav bör du undvika tejpen i några dagar så att huden kan återhämta sig.

Efter en bukplastik är det viktigt att använda kompressionsplagg kontinuerligt i tre månader för att uppnå optimala resultat. Plagget bör bytas till en mindre storlek efter den första veckan när svullnaden avtar. Kontrollera regelbundet att huden ligger slätt under kompressionsplagget för att undvika permanenta veck i huden. Stå och gå så mycket du kan, undvik att sitta för länge, eftersom kompressionsplagget kan veckas om det inte sitter jämnt när du står upp. Om du har svårigheter att få kompressionsplagget att sitta jämnt utan veck när du står bör du överväga att byta till ett nytt plagg.

Det finns alltid en viss risk för blödningar och infektioner efter en operation. Vid större operationer finns även en liten risk för blodpropp, och du kan därför få blodförtunnande medicin för att minimera risken. Ärrbildning är en naturlig del av läkningsprocessen, och ärren kommer initialt att vara röda men bleknar vanligtvis under det första året. Det rekommenderas att inte sola ärren under det första året för att undvika att ärrbildningen förvärras.

Cookies

Nödvändiga Cookies
Alltid på

Dessa cookies är nödvändiga för att våra tjänster ska fungera, och går inte att stänga av. Det rör sig bl.a. om cookies som sparar dina val, din varukorg när du handlar eller annan data som behöver sparas mellan sidladdningar. Inga personuppgifter sparas.

Prestandacookies

Dessa cookies gör att vi kan mäta trafik och räkna besökare och få information om hur besökare använder vår webbplats. All information som samlas in genom dessa cookies är anonym. Om du inte tillåter dessa cookies fungerar inte tjänsten som det är tänkt.

cookies